Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår og Sommer
Hva vil du lage?: Drikke
Tilberedning: Konservere og Koke
Det var i sin tid blomstersaften av svarthyll som inspirerte meg til å lage saft av andre blomster og bla- der. Svarthyllen fortjener derfor en egen omtale, og nedenfor finner du en tradisjonell oppskrift på saften.
Svarthyll er ikke vill i Norge, men forekommer forvillet. I europeisk tradisjonsmedisin spilte svarthyll en hovedrolle, den utgjorde et helt apotek alene! Blomster, bær og bark ble nyttet. Folk tilla svart- hyllen magiske egenskaper og holdt busken nærmest for hellig. Vel, folkemedisin er det ikke plass i vår bok, la oss heller innta en iskald leskedrikk fra den herlige helsebusken.
Oppskriften er hentet fra boken Matsprell av Inger Lise Østmoe.
Svarthyll - Sambucus nigra
20-25 blomsterkvaster (skjermer) av svarthyll
1,8-2 kg farin
saften og finsnittet skall av 1-2 sitroner
50 g sitronsyre eller vinsyre
2 liter kokende vann
Hell kokende vann over og rør til sukkeret er oppløst. La stå kjølig 3-4 dager. Sil saften.
I likhet med andre råsafter er heller ikke denne holdbar, men du kan tilsette konserveringsmiddel. Mål opp væsken, bruk de mengder av konserveringsmidlet som er angitt på posen.