Svarthyllsaft – Norges sopp- og nyttevekstforbund

Svarthyllsaft

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vår og Sommer

Hva vil du lage?: Drikke

Tilberedning: Konservere og Koke

Sankeråvare

Stikkord

Saft Søtt Drikk

Om oppskriften

Det var i sin tid blomstersaften av svarthyll som inspirerte meg til å lage saft av andre blomster og bla- der. Svarthyllen fortjener derfor en egen omtale, og nedenfor finner du en tradisjonell oppskrift på saften.

Svarthyll er ikke vill i Norge, men forekommer forvillet. I europeisk tradisjonsmedisin spilte svarthyll en hovedrolle, den utgjorde et helt apotek alene! Blomster, bær og bark ble nyttet. Folk tilla svart- hyllen magiske egenskaper og holdt busken nærmest for hellig. Vel, folkemedisin er det ikke plass i vår bok, la oss heller innta en iskald leskedrikk fra den herlige helsebusken.

Oppskriften er hentet fra boken Matsprell av Inger Lise Østmoe.

Sankeråvare

Svarthyll - Sambucus nigra

Ingrediens

20-25 blomsterkvaster (skjermer) av svarthyll

1,8-2 kg farin

saften og finsnittet skall av 1-2 sitroner

50 g sitronsyre eller vinsyre

2 liter kokende vann

Fremgangsmåte

Hell kokende vann over og rør til sukkeret er oppløst. La stå kjølig 3-4 dager. Sil saften.

I likhet med andre råsafter er heller ikke denne holdbar, men du kan tilsette konserveringsmiddel. Mål opp væsken, bruk de mengder av konserveringsmidlet som er angitt på posen.