Sankeråvare: Sopp
Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter, Salater og Krydder og tilbehør
Tilberedning: Sylte, Konservere, Konfitere og Koke
Av Lars Sundet. Oppskriften ble publisert i Sopp og nyttevekster nr 3/2005.
Steinsopp - Boletus edulis
Seig kusopp - Suillus bovinus
Blå ridderhatt - Lepista nuda
1/2 kg sopp (små hele sopp ser best ut)
Lake
1/2 liter vann
1/2 liter eddik, 7%
3 ss salt
10 pepperkort
2-3 laurbærblad
Olje, 1 hel hvitløk i skiver, laurbærblad til pynt.
Kok opp laken og legg soppen i. La det stå å rekke ca 10 min. Ta deretter soppen opp og la den ligge i et håndkle over natta. Laken skal ikke brukes mer nå. Neste dag legger man sopp, hvitløk og olje lagvis i et glass. Press soppen sammen så det ikke blir luftlommer og fyll glasset helt. Et par laurbærblad langs siden av glasset ser bra ut. Sett glasset kjølig.
For den som er glad i både hvitløk og sopp så bør dette prøves. Det blir aldeles nydelig. Det er også en populær presang!