Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår
Hva vil du lage?: Kaker og brød og Desserter
Tilberedning: Bake
SYRINKAKE (for søtmonser som ikke vil ha hvetemel)
Oppskriften er hentet fra boken Matsprell av Inger Lise Østmoe.
Syrin - Syringa vulgaris
200 g smør
120 sukker
150 g potetmel
3 ts bakepulver
stivpisket eggehvite av 3 eggehviter
Syrinsirup:
1 dl vann
1 neve syrinblomster uten kvist 1 ts honning
1 ss revet appelsinskall (eller sitronskall)
Sjokoladeglasur:
200 g kokesjokolade
100 g smør
Rør smør og sukker hvitt. Bland inn potetmel og bakepulver. Skjær inn eggehvitene. Hell kakerøra i en smurt, firkantet form, stek kakebunnen på 180 grader i ca. 30 minutter.
Imens varmer du opp vannet og syrinblomstene, honningen, appelsinskallet og sukkeret. Kok inn til to tredeler av det opprinnelige, det blir en tynn sirup. Sil sirupen.
Del opp kakebunnen i ca. 4 cm kvadrater som dynkes med syrinsirup. Smelt ca. 200 g mørk kokesjokolade og 100 g smør i vannbad under omrøring. Når sjokoladeglasuren begynner å tykne, smøres den over kakefirkantene og får stivne litt før du drysser over med lett hånd noen syrinblomster til pynt.