Sankeråvare: Tang og tare
Sesong: Vinter, Vår, Sommer og Høst
Hva vil du lage?: Vegetar, Sauser og Krydder og tilbehør
Av Cornelia Øiestad og Kamil Benon. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 4/2018.
Søl - Palmaria palmata
Sukkertare - Saccharina latissima
50 g tørket søl eller sukkertare
2 eggeplommer
4 dl smaksnøytral olje, som for eksempel raps eller solsikke
1 ss hvitvinseddik
Salt
Pepper
Eventuelt noen dråper sitron
Ta ut alle ingrediensene en stund før du skal lage majones. Ingrediensene skal ha samme temperatur for få forhindre at majonesen skiller seg mens du lager den.
Bløtlegg algen i litt vann. Legg den i kokende vann til fargen blir grønn, deretter i en bolle med isvann for å stoppe varmebehandlingen. Klem ut vannet og finhakk algen.
Ha egg og eddik i en bolle som ikke er alt for stor. Bruk en stavmikser til å blande ingrediensene godt, helt til det skummer. Tilsett deretter oljen i små mengder, så den ikke skiller seg. Begynn med en teskje av gangen og sjekk at oljen blir ordentlig inkorporert i eggeblandingen før du har oppi mer. Du kan øke mengden olje forsiktig etter hvert. Tilsett litt vann dersom blandingen blir for tykk.’
Finhakk tangen og rør den inn i majonesen.
Smak til med salt og pepper, og eventuelt litt sitron dersom ønskelig. Husk at mange alger også gir saltsmak, så det er lurt å smake seg frem. Pynt med litt tørket søl.