Thailandsk skogsoppsuppe | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Thailandsk skogsoppsuppe

Sankeråvare: Sopp

Hva vil du lage?: Vegetar, Supper, Småretter og Hovedretter

Tilberedning: Koke

Sankeråvare

Stikkord

Asiatisk Thai Middag Suppe Forrett

Om oppskriften

Også kjent som «Tom het bpa gap prik dam» – en skogsoppsuppe med masse smak!

I samarbeid med kjøkkenet ved Plah ble det tilberedt Thailandsk skogsoppsuppe, sammen med Norges sopp- og nyttevekstforbund og frivillige fra Vietnamesisk familieforening. En skikkelig Sørasiatisk-norsk fusion.

 

Oppskriften er hentet fra prosjektet Turmat fra hele verden og nettstedet Turmat.no.  Turmat fra hele verden er et initiativ fra Norsk Friluftsliv med hensikt å bygge bro mellom norsk turkultur og internasjonal matkultur.

Sankeråvare

Rødbrun pepperriske - Lactarius rufus

Steinsopp - Boletus edulis

Kremler - Russula

-

Ingrediens

til 4 porsjoner:

 

1kyllingkraft
1.5 ss soyasaus
1 ss tamarindsaus
1 ss fiskesaus
50ingefær
50sjalottløk
2 fedd hvitløk
5tørkede chili

 

Soppen:

Bruk 0,5 – 1 kg fersk skogsopp – eller det du har.  Du kan også bruke tørket sopp, da trenger du minst 250 gram.   Om du har lite fersk sopp, så kan du spe på med kjøpesopp.  Men prøv da gjerne noe annet enn sjampinjong. Oppsøk en Asia-butikk og kjøp østerssopp, kongeøstersopp, shitake eller de små brune eller hvite buna shimej-soppene de beste butikkene har.

Garnityr:

På din nærmeste gressplen finner du ferske krydderurter gode som noen:  ryllik, skvallerkål, løvetann.  Plukk en god bolle, skyll i vann og kutt opp og miks.  Blir en veldig fin topping til suppen.  Du kan også bruke spiselige blomster.

 

 

Fremgangsmåte

Begynn å med å gjøre klar pastaen som skal gi smaker til suppen.

Bak hel ingefær i ovnen ved 170°C i 30 min. Bak hvitløk og sjalottløk hele i ovnen ved 170°C i 45 min. Avkjøl.

Bløtlegg chilien i vann til de blir myke, (10 minutter) ta ut frøene om du ønsker litt mildere suppe.

Skrell ingefær og kutt den i tynne skiver. Skrell hvitløk og sjalottløk. Mos dem sammen med chili, ingefær og soyasaus sammen med litt kraft til en fin pasta. Bruk blender eller morter.

Rens soppen og skjær av stilkene. Fres stilkene og avskjæret fra soppen og litt fersk ingefær med litt olje i en kjele.

Tilsett kraften og smaks-pastaen. Kok opp og la trekke 15 -20 minutter. Sil av. Smak til med salt/soya/fiskesaus og tamarindsaus. Buljongen skal smake salt, syrlig og litt sterkt.

Fres soppene i godt varm panne litt olje og salt. Fordel soppene i skåler og hell over suppen. Dryss garnityr over og server.