Sankeråvare: Bær og frukt
Sesong: Høst
Hva vil du lage?: Vegetar og Desserter
Tilberedning: Koke
Tindvedmousse med hvit sjokoladekrem.
Kjært barn har mange navn, og tindved, havtorn, finnbuske, tinnan, tornan og tørn er bare noen få navn nevnt på denne lille busken som vokser både i Asia og Europa. I Norge vokser den langs kysten mange steder og tåler kraftig vær.
Tindveden har vakre og næringsrike oransjerøde bær som sitter godt beskyttet av sølvgrå tornete blader. Bærene kan høstes i slutten av august og godt ut i september. Det sies at de inneholder en god del C-vitaminer, antioksidanter, sunne omega-oljer, vitamin A, E og B, mineraler og sporstoffer. Men, selv om helsefordelene er mange, så er det nok først og fremst den rene og ville smaken som trigger min nysgjerrighet og ønske om å utforske mer. Mulighetene er mange og potensialet stort. Elegant eller rustikk, tindveden er noe helt for seg selv. Jeg fått den servert på pizza med gravet, hjort, som et tynt blad sammen med spekeskinke og som tilbehør til en karakteristisk osterett. Ja, til og med som granola.
Her har jeg utfordret meg selv og eksperimentert meg frem til en lett og syrlig tindvedmousse med hvit sjokoladekrem på toppen. Passer fint som en god avslutning på et mektig julemåltid – eller hvorfor ikke overraske nyttårsgjestene med en riktig syrlig dessert?
Av Annica Været. Oppskriften ble publisert i Sopp og nyttevekster nr 4/2011.
Tindved - Hippophaë rhamnoides
Til mousse:
2 dl tindvedpuré
1/2 dl ferskpresset appelsinjuice
2 ss sukker
1 dl kremfløte
2 gelatinplater
Til hvit sjokoladekrem:
250 g hvit sjokolade
1/2 dl sukker
2 egg
2 dl kremfløte
1 gelatinplate
Tindvedpuré får du som følger:
Kok bærene med 1 ss sukker i ca 15 minutter, press deretter saften gjennom en finhullet sil, reduser ytterligere dersom konsistensen blir for tynn.
Legg gelatinplatene i kaldt vann, pisk kremfløte.
Bland sammen puré, appelsinjuice og sukker, varm forsiktig og rør inn gelatinen.
Vend inn den piskete kremfløten og fordel i porsjonsformer. Her har jeg brukt en stålring kledd med bakepapir innvendig og først lagt tindvedmousse i bunnen, kjølt, ned en liten time og deretter lagt et lag sjokoladekrem på toppen.
Hvit sjokoladekrem
Varm sjokoladen i vannbad sammen med 1/2 dl kremfløte, sett til side. Pisk eggene i en stålbolle under oppvarming i vannbad sammen med sukker til luftig og fin i konsistensen. La gelatinplaten ligge i kaldt vann og rør den inn i den varme eggeblandingen. Vend inn kremfløten og sett kjølig. Legg et lag sjokoladekrem på toppen av tindvedmoussen når den har begynt å stivne.