Sankeråvare: Sopp
Sesong: Høst
Hva vil du lage?: Vegetar, Supper, Småretter og Hovedretter
Tilberedning: Koke
Et godt pølseverksted må ha godt tilbehør og derfor begynte Metervare også å lage sennep, ketchup og spennende sauser. Tommy så at det store kokekaret også var en ypperlig suppegryte, og derfor har Metervare nå blitt leverandør av steinsoppsuppe til Brødboksen.no. Den som trenger oppskriften til 400 liter, kan ringe Tommy. For dere andre med mindre mager og færre munner å mette, får dere herved hjemmeoppskriften. Den er også litt rikere med ingrediensene, for hjemme kan man tillate seg å legge litt mer fynd og klem i gryta.
Publisert i Sopp og nyttevekster nr 4/2017.
Steinsopp - Boletus edulis
300 gram fersk eller fryst steinsopp i skiver eller terninger
1 spiseskje smør
1 fedd hvitløk, hakket
1 liten kvast timian
1 kvart gul løk, hakket
3 dl kraft (hvilken som helst – men kanskje ikke lam). Om du ikke har kraft, går det fint med vann og buljong.
1 dl kremfløte
200 gram (2dl) crème fraiche
Sett stekepannen på full guffe og stek soppen god og brun i smøret. Men pass på at den ikke brenner seg, ikke gå fra komfyren mens det står på!
Skru ned på varmen, og ha løken oppi. Fortsett å blande så ingenting blir brent, hold på til løken er blank.
Legg i hakket hvitløk og timian, la det surre godt sammen en liten stund.
Ha i kraft og fløte og crème fraiche, la det koke opp. Med såpass mye creme fraiche i blandingen så slipper man jevning.
Smak til med salt og pepper, og server!
Om du har, kan du også blande i 1 spiseskje konjakk + 1 spiseskje portvin eller madeira – eller bare portvin eller madeira.
Har du bare tørket steinsopp på lager? Da gjør du slik med oppskriften.
Erstatt den ferske steinsoppen med 40 gram tørket steinsopp
Begynn med å surre smør og hvitløk på lav varme
Knus den tørkede steinsoppen i hånden til mindre biter og ha den oppi stekepannen når løken er på vei til å bli blank. La det surre litt.
Så er du inne på punkt 4 på listen over.