Sankeråvare: Bær og frukt
Sesong: Høst
Hva vil du lage?: Krydder og tilbehør
Tilberedning: Konservere
Oppskriften er hentet fra Anne Mæhlums inspirasjonsblogg Vilt Godt.
Fotograf: Anne Mæhlum
“Nå er det bærsesong og tørking av bær er en super måte å konservere bær på. Bare pass på at de er tørre nok før du putter de på glass med lokk. Tørkede tyttebær passer i brød, kaker, kjeks, granola, energibars, sjokolade, dessert, saus, marinader, gryter og i krydderblandinger og malt opp som krydder og som smakstilsetning. Og sikkert mange andre ting!”
Anne Mæhlum
Tyttebær - Vaccinium vitis-idaea
Tyttebær
1
Rens bærene og legg dem utover på stekebrett og la dem lufttørke/soltørke i et par dager. Pass på at bærene ligger alene og ikke i klynger. Flytt brettene med bær til stekeovnen og tørk dem på 30-40 grader i ca. 2 timer. Øk til 50 grader og tørk videre til de er tørre. Sjekk med jevne mellomrom, eventuelt øk med 5-7 grader. La bærene kjøle ned når de er tørre, sjekk at de er helt tørre ellers så kan de mugne. Fyll på glass med lokk og sett mørkt.
2
Har du dehydrator/tørkemaskin fordeler du bærene utover tørkeristene på samme måte som på stekebrett, men uten fortørking, og tørker dem på 57 grader i 10-15 timer. Sjekk at de er helt tørre, ellers så kan de mugne. Fyll på glass med lokk og sett mørkt.