Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår og Sommer
Hva vil du lage?: Supper og Hovedretter
Tilberedning: Steke og Koke
Torsk- og paprikagryte med ramsløk og spansk kjørvel.
Av Cornelia Øiestad og Kamil Benon. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 3/2018.
Ramsløk - Allium ursinum
Spansk kjørvel - Myrrhis odorata
Til 4 porsjoner
600 g torsk
4 paprika
1 fennikel
3 ss fermentert surkål eller eplesidereddik
500 g hakkede tomater
1 løk
1 dl vann
1 neve fersk ramsløk
1 god neve spansk kjørvel og gjerne litt ekstra til å pynte med før servering
1 dl olivenolje, minst
Skjær paprika, fennikel og løk i store skiver. Ha bitene oppi en panne med varm olje. Grønnsakene skal surre i oljen i rundt 30 minutter til de er nedkokt/-stekt. Hakk kjørvel og ramsløk. Ha urtene oppi jerngryta. Hakk tomatene og ha de oppi gryta når urtene har surret seg ferdig. Ha vann i gryten. Rør alt sammen, gi kjelen ett oppkok og la blandingen stå å trekke. Hell blandingen i en ovnssikker form. Salt torsken og legg den oppå grønnsaksrøren. Sett formen i ovnen på 180 grader Celsius i 15 til 20 minutter, eller til torsken er ferdig.
Server med fersk surdeigsbrød og smør, eller poteter og rømme. Denne hjertevarmende torskegryten gir mersmak.