Traktkantarellsmør | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Traktkantarellsmør

Sankeråvare: Sopp

Sesong: Høst

Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter, Sauser og Krydder og tilbehør

Tilberedning: Konservere

Sankeråvare

Stikkord

Krydder Smør Pålegg Ekstra

Om oppskriften

Fordi 2017 var et så flott traktkantarellår, så ville gjerne matlaboratoriet finne noen måter å bruke traktkantarellen. Vi prøvde flere oppskrifter. Det var ikke alle forsøkene som var like vellykket. De får vi jobbe litt mer med, men dette traktkantarellsmøret satt som hånd i hanske. Blandingsforholdet er en del tørket traktkantarell og to deler smør. Det gir en skikkelig intens traktkantarellsmak, så bruk smøret med litt forsiktighet frem til du har fått følelsen med hvor mye som trengs.

Smøret kan brukes som et kryddersmør over pasta, bakte poteter, oppe på en nystekt biff eller som sausebase. Du kan rulle det til en rull i plastfolie og fryse det ned. Da kan du skjære skiver med intenst soppsmør når du har bruk for det.

Matlaboratoriet testet også steinsopp under dette eksperimentet, men alle var skuffet over resultatet.

 

Fra matlaboratoriet til Sopp og nyttevekster. Av Lene Johansen. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 1/2018.

Sankeråvare

Traktkantarell - Craterellus tubaeformis

Ingrediens

115 g tørket traktkantarell

230 g smør

 

Fremgangsmåte

Knus traktkantarellen med hånden og ha bitene over i en tørr panne. Rist soppen på lav varme. Soppen er ferdig ristet når du kjenner en intens soppsmak, bare vær forsiktig så du ikke brenner den. Skjær smøret i terninger og legg den i en bolle sammen med den knuste, ristede soppen. Bruk en håndmikser eller fleksivispen på kjøkkenmaskinen for å sørge for at soppen blir godt fordelt i smøret. Sett smøret kaldt for å kjøle ned blandingen.