Tranebærsuppe med råsaftis | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Tranebærsuppe med råsaftis

Sankeråvare: Bær og frukt

Sesong: Vår og Høst

Hva vil du lage?: Vegetar, Supper, Småretter og Desserter

Tilberedning: Koke

Sankeråvare

Stikkord

Forrett Friskt Dessert Iskrem Sorbet Søtt

Om oppskriften

Like viktig som å høste i sesongen er det å huske å spise opp alle godsakene vi har tørket eller frosset ned. Skaff deg oversikt over hva du har av råvarer, bruk disse, og eksperimenter deg også gjerne frem til noen nye smaker og gode oppleveleser.

Av Rita Amundsen. Oppskriften ble publisert i  Sopp og nyttevekster nr 1/2012.

Sankeråvare

Tranebær - Vaccinium oxycoccos

Ingrediens

Til tranebærsuppe:

3,5 dl tranebær 

1 liter vann 

2 dl brunt sukker (eller hvitt) 

2-3 ss potetmel utrørt i 2 dl vann til jevning

 

Til råsaftis:

Råsaft

3 dl fløte

3 egg

Fremgangsmåte

Mos tranebærene i en blender og sil blandingen. Ha i sukker og potetmel, og kok opp under stadig omrøring. Hell over i en skål og sett lokk/plastfolie på med én gang så det ikke dannes hinne på toppen. Smaker godt lunken eller kald. Server gjerne med hjemmelaget is, eventuelt med fløte/krem eller en rømmeklatt.

Pyntebærene på bildet er tranebær som jeg dyppet i pisket eggehvite og rullet i sukker. Dette kan også brukes som en rett i seg selv med litt pisket krem til.

 

Du trenger ikke nødvendigvis å sile bærene når du lager supper, men resultatet blir jevnere og penere. Hvis jeg siler så liker jeg å bruke alt av de gode råstoffene – ”rusket» som blir igjen kan tørkes og brukes som del i frokostblandinger eller smoothies. Det er jo en del gode smaks- og næringsstoffer i skallet og kjernene også.

 

Is og sorbet med råsaft:

En boks fløte (1/3 liter) piskes til krem. Tre eggeplommer piskes litt og blandes inn i kremen.

Til slutt tilsettes ca 1,5 dl råsaft (smak deg frem til det søtningsnivået du liker).

Ha blandingen i en isboks eller i en Tupperware gelé-/isform og sett den i fryseren. Hvis du rører i isen et par ganger i løpet av innfrysingen synker ikke saften til bunns.

Ta ut isen 10 min før den skal serveres. Da er det lettere å skjære i den, og smaken kommer bedre frem når isen ikke er stivfrossen. Bær og syltetøy kan også utmerket brukes i denne oppskriften i stedet for saft.

Av eggehvitene lager jeg sorbet: Sett 2 dl råsaft i en bolle i fryseren. Rør i den et par ganger til den er halvstiv. Pisk eggehvitene stive og bland forsiktig i råsaften. Frys til det er helt stivt. Ta sorbeten opp fra fryseren ca 10 min før servering.