Sankeråvare: Bær og frukt
Sesong: Vinter, Vår, Sommer og Høst
Hva vil du lage?: Vegetar, Supper, Småretter og Desserter
Tilberedning: Koke
Krydret tyttebær- og kreklingsuppe.
Like viktig som å høste i sesongen er det å huske å spise opp alle godsakene vi har tørket eller frosset ned. Skaff deg oversikt over hva du har av råvarer, bruk disse, og eksperimenter deg også gjerne frem til noen nye smaker og gode oppleveleser.
Av Rita Amundsen. Oppskriften ble publisert i Sopp og nyttevekster nr 1/2012.
Tyttebær - Vaccinium vitis-idaea
Krekling - Empetrum nigrum
4 dl tyttebær
2 dl krekling
6 dl vann
1 ss kardemommekjerner
2-2,5 dl brunt sukker
4-5 biter stjerneanis
2-3 ss potetmel utrørt i litt vann til jevning
Kok opp bær og kardemomme i ca 5 min, ta kasserollen av platen og la det hvile i ca 15 min. Kjør alt til mos i en blender og sil av. Ha blandingen tilbake i gryta og kok opp igjen med sukker, stjerneanis og potetmeljevning.
Du trenger ikke nødvendigvis å sile bærene når du lager supper, men resultatet blir jevnere og penere. Hvis jeg siler så liker jeg å bruke alt av de gode råstoffene – ”rusket” som blir igjen kan tørkes og brukes som del i frokostblandinger eller smoothies. Det er jo en del gode smaks- og næringsstoffer i skallet og kjernene også.