Tyttebærgløgg | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Tyttebærgløgg

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Sommer og Høst

Hva vil du lage?: Vegetar, Krydder og tilbehør, Drikke og Desserter

Tilberedning: Konservere og Koke

Sankeråvare

Stikkord

Gløgg Saft Jul Gave Drikk Søtt

Om oppskriften

Et gammelt sagn forteller at da Vårherre hadde skapt alle vekstene og fant det såre vel, ville Fanden også prøve. Så skapte han tyttebæret, lysende rødt og lekkert. Men fristelsen inneholdt en forbannelse: Hver den som smakte skulle siden tilhøre ham. Men Vårherre skyndte seg å sette korsets tegn på bærene. Dermed kan vi trygt plukke disse røde bærene. Skulle det skje at vi av en eller annen grunn ikke kommer til himmelriket så kan vi ikke skylde på tyttebærene! Da er det nok vår egen skyld…

Om du ikke kommer til himmelriket av å lage og nyte tyttebærgløgg, kommer du ganske nære! Nå når vi går mot stadig mørkere tider og temperaturen faller, er det godt med noe velsmakende og varmt!

 

Oppskrift av Kirsten Winge. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 4/2017.

Sankeråvare

Tyttebær - Vaccinium vitis-idaea

Ingrediens

3 liter tyttebær

3 liter vann

2 ts hel nellik

1/2 ts malt kardemomme

ca 1,2 kilo sukker

Fremgangsmåte

Bland sammen tyttebær (du kan bruke friske eller opptinte), vann, hel nellik og kardemomme. Kok opp og la dette koke i ca 10 minutter. Da vil du kjenne en herlig aroma spre seg på kjøkkenet! Sil av og rør inn sukkeret til alt er oppløst. Skum av. Hell tyttebærgløggen på rene flasker. Denne oppskriften gir meg 3.8 liter tyttebærgløggkonsentrat. Oppbevar flaskene kjølig.

Tyttebærgløgg blandes med lik mengde rødvin og varmes, og tilsettes rosiner og hakkede mandler.  Det er også mulig å blande i litt sterkere saker. Tyttebærgløggen blir ikke ødelagt av den grunn! Ønsker du gløgg uten alkohol, blandes den med vann. Prøv deg frem hvor sterk du vil ha gløggen.