Sankeråvare: Bær og frukt
Sesong: Vinter, Vår, Sommer og Høst
Hva vil du lage?: Drikke
Tilberedning: Konservere, Koke og Fermentere
Tyttebær: Vilt, vakker, rødt og syrlig. Den blanke dypgrønne lyngen med sine røde bær om høsten er et uimotståelig syn. Bærenes anvendelighet er det ingen ende på – mat dessert, drikke, bakst, syltetøy, pynt. Jeg fryser alltid ned noen lyngkvister med bær og bruker dem til å dekorere bord og fat utover vinteren.
Oppskriften er hentet fra boken Matsprell av Inger Lise Østmoe.
Tyttebær - Vaccinium vitis-idaea
1 liter rårørte eller ca 1,5 liter nyplukkede eller fryste tyttebær
7 liter vann
1 kg sukker
1 ts gjær
Kok saft av vann og bær. Sil saften og rør inn sukkeret til det er helt oppløst. Avkjøl saften.
Rør ut gjæren med et par desiliter av den avkjølte saften og la det stå lunt over natten.
Neste dag røres resten av saften inn og settes på en lun plass til gjæring.
Når tyttebærsaften gjærer kraftig, eller dagen etter, fylles mjøden på rene flasker som korkes godt.
La mjøden stå kaldt i 5-6 dager før den drikkes.