Ugressknuter | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Ugressknuter

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vinter, Vår, Sommer og Høst

Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter og Kaker og brød

Tilberedning: Bake

Stikkord

Matpakke Niste Turmat Boller Rundstykke

Om oppskriften

Jeg prøver å snike inn litt ugress både her og der og denne gangen ble det en vri på kanelknutene. Kan jo ikke måle seg med sukker og kanel i svingene men disse kan du spise mange av og med god samvittighet. Topp som niste eller et mellommåltid i farta. Vilt godt.

Oppskriften er hentet fra Anne Mæhlum sin inspirasjonsblogg viltgodt.no. Fotograf: Anne Mæhlum.

Sankeråvare

Løvetann - Taraxacum

Skvallerkål - Aegopodium podagraria

Løkurt - Alliaria petiolata

Ramsløk - Allium ursinum

Ingrediens

Deig:

900 g hvetemel

1 pose tørrgjær

4 dl melk, grønn te eller vann

2 egg

150 g romtemperert smør

1 ts sukker

1 ts salt

Egg til pensling

Havsalt til dryss

Fyll:

150 g ugressblader (jeg brukte 60 g løvetann, 60 g skvallerkål, 30 g løkurt)

1,75 dl olivenolje

150 g pinjekjerner

2 fedd hvitløk, eller en neve ramsløk

Salt

Pepper

Fremgangsmåte

Bland alt det tørre. Pisk egg og melk sammen og varm opp til rundt 36 grader. Hell den lunkne væsken over det tørre mens du elter på lav fart i 10 minutter med en kjøkkenmaskin med eltekrok. Tilsett deretter smøret i terninger og elt videre i 10 minutter hvor de første 5 minuttene på lav fart og øk litt de neste 5. Form deigen til en ball og sett den til heving i en oljesmurt bolle med platsfolie over, ca 1 time eller til deigen oppnår dobbel størrelse.

Lag ugressfyllet ved å blande olje, hvitløk og ugress. Mos det sammen med en stavmikser til en fin mos. Smak til med salt og pepper og rør inn hele pinjekjerner. (spar noen til dryss på knutene)

Kjevle ut deigen i et rektangel, ca. høyde 43 cm x bredde 60 cm. Smør fyllet utover hele flaten og brett øvre del av deigen nedover 1/3 del og brett deigen nedenfra og oppover 1/3 del. Da skal du ha 3 lag med deig og en flate på ca 14 cm x 60 cm. Kjevle deigen slik at høyden går fra ca. 14 cm til 20 cm. Kutt deigen (i høyderetning (20 cm)) i 16 like tykke remser. Strekk remsene og tvinn de godt og lag «knuter». 8 knuter på hvert stekebrett med bakepapir. La etterheve i ca 40 minutter tildekket med kjøkkenhåndkle. Smør knutene med pisket egg og gi de et bittelite dryss med havsalt og pinjekjerner.

Stekes på 200 grader, over og undervarme i 15-20 minutter, til de får gylden stekeskorpe.

Hvis du har ramsløk kan du bruke en neve i stedenfor hvitløk. Bland også i rester med krydderurter hvis du har. Her er ugress du kan bruke: blader av brennesle, løvetann, skvallerkål, groblad, løkurt, ugressklokke og ryllik.

Gir 16 knuter.