Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår og Sommer
Hva vil du lage?: Vegetar og Småretter
Tilberedning: Steke og Bake
Mange har sikkert smakt nesle- eller karvekålsuppe, men bruk av ugress i mat trenger ikke stoppe der! Man kan (nesten) alltid bytte ut grønnsaker i en oppskrift med spiselig ugress. Det provoserer kanskje noen at jeg bruker ordet ugress – andre vil kanskje foretrekke ordet nyttevekst, men folk flest ser nok på brennesle, løvetann og skvallerkål som uønsket, og ikke som nyttevekster. Men så når ugresset finner veien fra grøftekanten til middagsbordet omvandles det jo til grønnsaker!
Jeg er glad i asiatisk mat og spesielt vårruller. Ugress gjør seg meget godt innbakt i vårrullpapir. Her passer strutseving, meldestokk, brennesle, karvekål og groblad utmerket, men andre arter kan også benyttes. Det er lurt å benytte en kombinasjon av flere arter da noen kan ha en litt spesiell smak som kan virke litt overveldende alene.
Av Ingvild Austarheim. Oppskriften ble publisert i Sopp og nyttevekster nr 2/2012.
Meldestokk - Chenopodium album
Strutseving - Matteuccia struthiopteris
Brennesle - Urtica dioica
Karvekål - Carum carvi
Groblad - Plantago major
Ferdig vårrullpapir
500 g forvellet ugress
60 g glassnudler
100 g cottage cheese
30 g solsikkefrø
1 egg
2 ss soyasaus
1 ts sesamolje
2 ss eddik
salt, pepper, chili
olje til pensling
1 egg til liming av kantene på vårullpapiret
Forvell ugresset i ett minutt. Klem ut størsteparten av forvellingsvannet før du finhakker ugresset for hånd eller i en foodprocessor.
Legg glassnudelene i bløt, ca 40 min. Disse kuttes ca 3 cm lange. Bland så alle ingrediensene godt sammen. Det er viktig at fyllet ikke blir for vått.
Smak til med ønsket mengde chili, salt og pepper.
Ta 1 ss med fyll i hjørnet på hvert vårrullpapir og brett hjørnespissene over. Brett inn sidene over fyllet og rull sammen oppover mot spissen. Lim spissen med litt egg. Ikke ta for mye fyll i hver vårrull, da kan de sprekke under steking. Legg alle vårrullene på et stekebrett med bakepapir.
Pensle dem så med olje på alle sider, og stek med en vri.
dem sprø på 200 °C i 20-30 minutter.
De kan selvsagt også frityrstekes, men da blir de ikke fullt så sunne!