Vaffel med ramsløk | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Vaffel med ramsløk

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vår og Sommer

Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter og Kaker og brød

Tilberedning: Steke

Sankeråvare

Stikkord

Klassisk Lunsj Koldtbord Lefse

Om oppskriften

Disse vaflene smaker sunt, men også veldig godt. Og sunne er de; havregryn, frø, vann, olje, egg og salt. Bare sunne ingredienser. Ikke sukker, jeg bruker disse vaflene som erstatning for brød. Steker opp mange og fryser de ned og tar opp etter behov og skjerper de i brødristeren. Ofte krydrer jeg røra med krydderurter som timian, bergmynte, persille og gressløk. Og ramsløk! Jeg har ramsløkpuré på glass og blander inn i røra; vilt godt! Du kan selvfølgelig bruke din egen vaffeloppskrift (uten sukker) og blande inn urter og ramsløk. Eller så kan du oppgradere min oppskrift ved å erstatte noe av vannet med melk eller fløte.

Røren gir rundt 30 plater. Jeg pleier å steke opp halvparten med «ren» røre og tilsetter urter eller ramsløkspuré i resten.

Oppskriften er hentet fra Anne Mæhlum sin inspirasjonsblogg viltgodt.no. Fotograf: Anne Mæhlum.

Sankeråvare

Ramsløk - Allium ursinum

Ingrediens

3-3,5-4 l vann

800 g havregryn /glutenfri havregryn

1 dl chiafrø

1 dl sesamfrø

1 dl solsikkefrø

1 dl hampfrø

1 dl qinoafrø (tørre)

1 dl gresskarkjerner

1 dl linfrø

2 egg

0,5 dl olje

2-3 ts salt

 

Ramsløkpure, 2 ss til 1 liter vaffelrøre

 

Topping:

Rømme

Ørretrogn eller løyrom

gressløk/gressløkblomster

Fremgangsmåte

Bland alt det tørre og hell på vann (3 l) blandet med pisket egg og olje. La røren stå å svelle, helst over natten. Tilfør litt mer vann hvis du syns røra er litt tykk etter svelling. Hvis du ikke har alle de ulike frøene kan du bruke de du har men at det til sammen blir ca. 7 dl. Jeg bruker glutenfri havregryn og da får du glutenfrie vafler. Om du ønsker en finere røre så ta noen runder med en stavmikser for å kutte opp frø og gryn, men det er ikke nødvendig for resultatet. Jeg bruker dobbelt vaffeljern for å få litt fortgang i produksjonen og steker de godt, syns de blir best da. Du trenger ikke smøre jernet. Test også ut å steke lapper i tørr non-stick panne, funker helt topp!

Hakkede nøtter er også godt å blande inn, eller hva med å raspe opp en gammel ostebit eller andre rester og blande inn? En super måte å rydde og renske opp i rester.

Som nevnt tidligere er disse vaflene en god erstatning for brød og du kan ha hva du vil av pålegg siden smaken er så nøytral, både søtt og salt pålegg passer. Med krydder og ramsløk i røra begrenser det seg selvfølgelig til salt pålegg. På bildet har jeg klassisk topping som man ofte serverer på blinis, sånne små litt tykke pannekaker/lapper. Men vaffel funker helt topp det og.

Dette er en stor oppskrift, røren gir rundt 30 plater. Jeg pleier å steke opp halvparten med «ren» røre og tilsetter urter eller aller helst ramsløkspuré i resten. Husk at de kan fryses ned og taes opp etter behov; etter en runde i brødristeren er de god som ny.