Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår og Sommer
Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter og Hovedretter
Tilberedning: Steke og Koke
Oppskrift av Eline Gulbrandsen. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 3/2017.
Lønneblomster - Acer platanoides
Engsyre - Rumex acetosa
300 g risotto ris
1 sjalottløk
1 hvitløksfedd
4 dl hvitvin
8 dl grønnsakkraft, kylling -eller kjøtt kraft
20 g smør
50 g parmesan + litt ekstra
Vekster som for eks erteskudd, lønneblomster og engsyre til topping.
Begynn med å varme opp kraften så den er klar til å brukes. Fin kutt sjalottløken og hvitløk. Ha løken i en kjele med litt olje på middels varme. Den skal ikke bli brun, bare myk og blank. Tilsett risottorisen og la den absorbere inn væsken og oljen fra løken. Tilsett hvitvinen i 2 omganger. Det som er viktig når man lager risotto er å ikke røre for mye i den, da knuses risen og det blir bare grøt. Tilsett litt og litt kraft til risen, det er viktig at det får koke ordentlig ut før men tilsetter mer væske. Det tar va 15-20 min å koke en risotto. Mot slutten tilsettes smør, revet parmesan, salt og pepper ev. litt oliven olje.
På toppen av risottoen legger jeg vill asparges, små neper og reddiker, sukkererter. Det er også flak med parmesan på risottoen, det lages ved å bruke en skreller eller ostehøvel. De ville vekstene jeg har brukt er erteskudd, lønneblomster, engsyre.