Sankeråvare: Sopp
Sesong: Høst
Hva vil du lage?: Vegetar, Supper og Hovedretter
Tilberedning: Koke
Senhøsten er tid for varmende supper. Noen modne mennesker har startet et lite prosjekt kalt ”Norsk supperåd av 2009”. Man møtes et par ganger i året og serverer tradisjonsrike eller nyskapende supper med tilhørende drikke. I oktober var temaet ”min beste soppsuppe”.
”Veslemors børst” ble trukket fram som en original suppe med fremtredende soppkarakter. Bakgrunnen for denne er den russisk/ukrainske rødbetsuppen borsjtsj, men her er kjøttet erstattet med traktkantarell. Den kan med små forandringer gjøres vegetarisk. Vodka er et passende drikkefølge.
Oppskriften ble publisert i artikkelen Suppe i Sentrum i Sopp og nyttevekster nr 4/2010.
Traktkantareller - Craterellus tubaeformis
(4 personer)
2,5 dl sammenkokte traktkantareller
2 sjalottløk
1 rødbete, ca 150 g
1 fedd hvitløk
2 ts tomatpuré
1 liter buljong
salt, pepper
crème fraiche
hakket persille
smør til steking
Skjær løken smått opp og stek den sammen med traktkantarellene i smør. Ha dette i en kjele og bland med revede rødbeter. Hell over buljong. Tilsett presset hvitløk og tomatpuré. Varm opp og småkok suppen til rødbeten er myk. Smak til med salt og pepper. Serveres med en klatt crème fraiche og hakket persille.