Vill blended burger | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Vill blended burger

Sankeråvare: Sopp

Sesong: Vinter, Vår, Sommer og Høst

Hva vil du lage?: Hovedretter

Tilberedning: Steke og Grille

Stikkord

Hamburger Burger Amerikansk Grillmat Middag

Om oppskriften

I flere år har den amerikanske gourmetstiftelsen James Beard Foundation kjørt et prosjekt de kaller Blended Burger Project. Restauranter som deltar serverer en hamburger som er blandet ut med minst 25 prosent dyrket sopp, og kundene stemmer frem hvilken restaurant som har den beste hamburgeren. Enten formålet med prosjektet er å få flere til å spise sopp eller få flere til å spise mindre kjøtt kan man diskutere, men konseptet er et godt utgangspunkt for smakfulle og populære middager for de av oss som har skapet fullt av tørket sopp.

Det kan være lurt å bruke sopp som er kjøttfull i denne oppskriften. Selv brukte jeg rødnende parasollsopp, sandsopp og litt steinsopp. Jeg økte mengden sopp til 50 prosent, slik at det ble like mye sopp som kjøttdeig i hamburgeren. Det ble skikkelig godt.

Jeg anbefaler å bruke kjøttdeig, ikke karbonadedeig. For å få gode og saftige hamburgere er det nødvendig med rundt 14 prosent fett. Hamburgere laget av karbonadedeig blir ofte tørre og kjedelige.

Av Lene Johansen. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 1/2018.

Ingrediens

Til 4 porsjoner.

 

400 g kjøttdeig

40 g blandet sopp

2 dl kokende vann

1 dl sherry

Smør

Salt og pepper

Fremgangsmåte

Vei opp soppen og finnhakk den. Hell over kokende vann over soppen. La dette få stå og trekke til seg vannet en stund. Stek opp sopp og vann på høy varme. Ha oppi en klatt smør når vannet har kokt helt inn. Smak til med salt og pepper. Stek smør og sopp til soppen begynner å få litt farge. Hell over sherry. La sopp og sherry stå på høy varme til sherryen har kokt inn. Sett soppblandingen til side.

Når soppblandingen har kjølt seg ned litt, så blander du den inn i kjøttdeigen med hendene.Del deigen i fire like store stykker. Form deigen til flate kaker som er rundt 1 cm tykke med lett hånd. Hamburgerne kan bli harde og få en ubehagelig grøtete tekstur dersom deigen blir overarbeidet.

Det er lurt å fryse ned rå hamburgere med litt matpapir i mellom dersom du ikke trenger alle til dagens måltid. Det er kjekt å ha ferdige sopphamburgere liggende klare i fryseren når grillsommeren kommer.

Ha rikelig med salt og pepper på begge sider av hamburgeren, før du steker eller griller den på høy varme. Vent til hamburgeren får skikkelig god stekeskorpe på den ene siden før du snur den. Hamburgeren er godt nok stekt når du har fått god stekeskorpe på den andre siden også. Da skal den fortsatt være saftig i midten.

Hamburgeren kan serveres i hamburgerbrød med tradisjonelt tilbehør som salat, tomat, rå løk, sylteagurk og Thousand Island-dressing. Eller så kan du velge litt mer norske ingredienser som tyttebærsyltetøy rørt ut i syrnet melk eller rømme, ville grønne vekster og litt ramsløkolje.