Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår, Sommer og Høst
Hva vil du lage?: Drikke og Desserter
Tilberedning: Konservere og Koke
Her er en genial sommeroppskrift som barna kan kaste seg over selv: villblomstsaft! Du kan bruke løvetann, geitrams, svarthyll, mjødurt – dette er blomster som har sterk lukt og frisk farge. Det finnes tusen varianter av samme oppskrift, men prinsippet er det samme: du koker opp vann med sukker og sitron til sukkeret er oppløst, så har du i blomstene og deretter lar det blandingen hvile i kjøleskapet til du har fin smak og flott farge! Du kan lage den så svak at den kan drikkes direkte, eller sterk så du må blande ut med vann. Her kan du forske og smake deg fram, men et sted må man begynne og her er et forslag til 2 liter ferdig villblomstsaft som du kan blande ut 1:3 i glasset.
Løvetann - Taraxacum
Geitrams - Chamaenerion angustifolium
Svarthyll - Sambucus nigra
Mjødurt - Filipendula ulmaria
2 liter vann
1 liter blomster (mjødurt, geitrams, svarthyll, f.eks.)
0,5 liter sukker
1 sitron i skiver
Kok opp vann med sukker og sitron til sukkeret er oppløst. Bland inn blomster. Kjøl av, sett i kjøleskapet over natten – eller lengre. Sil av med duk heller enn sil for å få bort alt rusk. Saften holder seg en ukes tid i kjøleskap, eller du kan også fryse ned.