Sankeråvare: Bær og frukt
Sesong: Vinter, Vår, Sommer og Høst
Hva vil du lage?: Vegetar, Sauser, Krydder og tilbehør og Desserter
Tilberedning: Koke
Vispgrøt eller tyttebærskum:
Våre naboer i øst har gamle tradisjoner for å lage vispgröt, som man spiste som dessert med en kremklatt på. Russedessert kaller vi det i Norge. Jeg har omdøpt det til bærskum eller blomsterskum i mitt kjøkken. Dette er fantastiske saker, morsomt å lage og spise!
Oppskriften er hentet fra boken Matsprell av Inger Lise Østmoe.
Tyttebær - Vaccinium vitis-idaea
4 dl tyttebær (eller krekling, tranebær, solbær, blåbær osv)
1 liter vann
1,5 dl sukker
1 dl semulegryn
1 ss potetmel
Knus bærene og kok dem i vannet i 15 minutter.
Sil saften, kok den opp på ny.
Visp inn semulegryn litt av gangen.
La koke 20 minutter under stadig omrøring. Tilsett sukker. Gi nytt oppkok.
Rør potetmel ut i kaldt vann og jevn grøten.
Grøten, som nå er tykk og mørkerød, helles i vispebolle og vispes kraftig for hånd 10-15 minutter. Snart blir grøten til en enorm porsjon med herlig rosa, luftig og sorbetliknende masse.
Kan spises som den er til dessert, eller blandes med frukt og bær. Tyttebærskummet smaker herlig og er vakkert tilbehør til stekt mat, spekemat og oppretter.