Podkast | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Podkast

Podkast soppognyttevekster.no

Norges sopp- og nyttevekstforbund (NSNF) kastet seg i 2020 på podkastbølgen og fikk meget god respons på kanalen. Allerede det første året hadde vi 6266 lyttere fordelt med 1/3 på aldersgruppene 28-34 år, 35-44 år og 45-59 år. Det er gledelig å se at podkast er attraktivt i så mange aldersgrupper, og at så mange lyttere finner veien til vår podkastkanal.

Podkastene handler om sopp og nyttevekster fra land, strand og vann!  Formålet er å øke interessen og fremme kunnskap om sopp og ville nyttevekster.  Så om du interesserer deg for dette, da er denne podkasten noe for deg!

Vi har flere podkastserier og du finner dem på alle de store plattformene:  Google Podcasts, Anchor, Breaker, Apple Podcast, Overcast og selvsagt Spotify.  For å følge med på nye episoder, søk opp Soppognyttevekster.no direkte i programmet du bruker. Velg «follow/følg»,  så vil nye episoder komme direkte til din spilleliste.

Du får direktelenke til kanalen på Spotify ved å klikke på bildet under.  Lenger ned finner du direktelenker for enkeltepisodene. Podkastkanalen  er utviklet med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB.

Sankeren og kokken - mat av fremmedarter

Sankeren Jim-Andre Stene og kokken Jørgen Ravneberg presenterer enda en sesong av sankeren og kokken. I denne sesongen vil hver episode handle om en spiselig art som også er oppført på fremmedartslista. Fremmede arter vil si at planten ikke hører til i norsk natur, men er innført fra andre steder og spredd seg i naturen. Ofte utgjør også fremmede arter en trussel for andre hjemlige arter. En av løsningene for å rydde fremmede arter er kanskje å begynne å sanke dem som mat?

Sankeren og kokken - Julepodkast

Norges sopp- og nyttevekstforbund ønsker alle God Jul og byr i anledningen på en podkast julespesial med 2 nye  episoder fra Sankeren og kokken, Jim André Stene og Jørgen Ravneberg.  God lytting!

Episodene:

  1. Sankeren og kokken – Julemat. Jim og Jørgen snakker om tradisjonell julemat og hvilke ville vekster som passer sammen med julekveldens klassikerne. Dette er en spennende episode for alle som ønsker å gi julematen et litt villere preg, med for eksempel trøffeltangsmør til lutefisken eller gjeldkarve-tilbehør til ribba. Jørgen forklarer også hvordan julematen kan lages med ville vekster, og noen av oppskriftene kan du finne på NSNF sin nettside om mat.
  2. Sankeren og kokken – Juledrikke og søtsaker. Jim og Jørgen inspirerer i denne episoden, til å ta i bruk ville vekster når man lager juledrikke og søtsaker til jul. I denne episoden kan du lære hvordan man kan lage gløgg av hvitrogn og hvitvin, eggetoddi smaksatt med myske eller smørkarameller med steinsopp.

Sankeren og kokken

Sankeren Jim-Andre Stene og kokken Jørgen Ravneberg presenterer enda en podkastserie, sammen med Norges sopp- og nyttevekstforbund. I denne podkastserien vil hver episode presentere ett sankerelatert tema eller en nyttevekstart, og hver episode varer ca. 30 minutter.

Sammen vil Jim-André og Jørgen dele deres kunnskap og entusiasme over alt som kan sankes i naturen og hvordan vi kan bli flinkere til å bruke disse fantastiske ressursene. Serien tar for seg mye informasjon om sanking, etnobotanikk, matauk og er fullspekket av artige fakta innen hvert tema.

Produsert i 2021.

NB! Noen av artene som er presentert i podkasten, har etter produksjonsdato fått ny status i artsdatabanken for eksempel byttet status til rødlistet art. Dette gjelder ramsløk, marianøkleblom, alm, lind og noen arter marikåpe. NSNF oppfordrer alle til å sjekke status på arter, før man sanker. Dette gjøres ved å søke artsnavn på artsdatabanken.no.

Innen tang og tare kan arten fingertare gjøres oppmerksom på. Fingertare har i nyere undersøkelser hatt en konsentrasjon av tungmetaller som overskrider grenseverdiene for inntak som mat. Se også innholdsbeskrivelse per episode for slik informasjon.

 

3 på 30

3 på 30 er en podkastserie basert på nettforedragene til Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening (OOSN).

Nettforedragene 3 på 30 passer for nybegynnere som vil lære mer om sopp eller nyttevekster. I serien presenteres grunnleggende soppkunnskap, spiselige sopp og giftige forvekslingsarter. Serien gir deg noe av grunnkunnskapen du trenger for å  utforske den fantastiske soppverdenen.

Foredragene er produsert av daglig leder i OOSN, Roger Andersen og Pernille Næss. Begge to er soppsakkyndige og nyttevekstkyndige, og snakker i disse nettforedragene om  hvordan vi kan finne, sanke og bruke de spiselige soppene i matlaging.

Produsert i 2020.