Sopp Ressurser | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Sopp Ressurser

Artsdatabanken – Artsdatabanken.no

Artsdatabanken er en nasjonal kunnskapsbank for naturmangfold. Hovedoppgaven er å formidle oppdatert og lett tilgjengileg informasjon om arter og naturtyper. Artsdatabanken ble opprettet i 2005, men er fra 2018 en selvstendig etat under Klima- og miljødepartementet.

Artsdatabanken samarbeider tett med de biologiske fagmiljøene for å bygge en faglig og teknisk infrastruktur som gjør kunnskapen lett tilgjengelig for ulike brukere. Nettstedet er bygd opp rundt flere undersider som også kan framstå som selvstendige enheter.

Dette er de fire delene som de fleste kartleggere og andre med soppinteresse utover matlaging har et forhold til og bruker hyppig:

Artsobservasjoner.no – registrer arter du har sett

Artskart.no – se hvor arter er funnet

Artsorakel – hjelp til å identifisere arter. Finnes også som app

Nortaxa – forvaltning av navn og taksonomi i Norge (tidligere Artsnavnebasen)

 

Den komplette oversikten av prosjektsider finner du på forsiden på Artsdatabanken.no ved å gå inn på fanen Meny øverst til høyre. Her får du direkte tilgang til de fire over og rekke flere:

Fremmede arter – Fremmedartslista, innsikt og statistikk


Norsk rødliste for naturtyper – Naturtyper som har risiko for å gå tapt fra Norge


Rødlista for arter 2021 – Arter som har risiko for å dø ut i Norge


Natur i Norge – NiN – verktøy for å beskrive natur

NiN-kart – Kartdata etter NiN-systemet


Portal for økologiske grunnkart – Landskap, naturtyper, arter og miljøvariabler


Artsprosjektet – Kartlegger artsmangfoldet i Norge


Kunnskapsstatus for artsmangfoldet – Hva vi har og hva vi mangler av kunnskap om arter


 

Arter på nett – artsdatabanken.no/arter-pa-nett

Arter på nett er Artsdatabankens kilde til kvalitetssikret informasjon om arter i Norge. Artsekspertene skriver tekstene, tar bilder og lager bestemmelsesnøkler, slik at alle kan lære artene å kjenne. Arter på nett er en del av Artsdatabanken, men vi løfter det frem her som en egen ressurs fordi vi mener flere burde få oppdage dette tilbudet.

Mange artsgrupper er på plass, og flere kommer etter hvert. Dette er de soppslektene og gruppene som foreløpig er lagt ut.

Slørsopper

Korallsopper

Hettesopper, inkludert Atheniella og Phloeomana

Slimsopper

Se også arter på nett i svenske Artdatabanken.

 

Artsdatabanken i Sverige – artfakta.se

Artfakta.se er bygd opp på samme måte som den norske, faktisk er den norske Artsdatabanken en kloning av den svenske.

 

Danmarks svampeatlas – svampe.databasen.org

Danmark har en spesialisert artsbank for sopp, som nå er ute i versjon 2.0. Svampeatlas 2.0 bygger videre på atlasprojektet Danmarks Svampeatlas, som kartla danske storsopp, med hovedfokus på basidiesoppene. Vår søsterforening Foreningen til Svampekundskabens Fremme er en av drivkreftene bak prosjektet. Prosjektet MycoKey v/ Thomas Læssøe og Jens H. Petersen er inngått i denne databasen, og bestemmelseshjulene deres er en integrert del av prosjektet.

 

Naturbasen – naturbasen.dk

Dette er Danmarks nasjonale artsportal som ble etablert rundt 2000 i samarbeid med Naturhistorisk Museum i Aarhus. Formålet er innsamle observasjoner av den danske flora og fauna, inkludert sopp. Du kan søke direkte på enkeltarter og få opp faner for artsfakta, observasjoner i Danmark og bilder, eller du kan søke i systematikken.

 

Faglitteratur sopp – en oversikt fra NSNF

Det er viktig å ha en oppdatert soppbok og gjerne en som er skrevet av norske forfattere. Dette er en enkel oversikt for deg som ønsker en bok for å orientere deg i soppens verden ute i naturen. Vi har delt inn bøkene i tre grupper etter hvor mange arter de inneholder:

  • Bøker med opp til cirka 50 arter,
  • Bøker med 50 til 500 arter
  • Bøker med over 500 arter

Vi har ikke tatt med bøker der sopp bare er en del av helheten, og vi har heller ikke tatt med rene kokebøker.

 

Norske soppnavn – søkbar database 

Oppdatert 2024. Sortert på norsk navn, vitenskapelig navn og slekt.

 

Sopp i kulturlandskapet – Grasslandfungi.no

Nettside om særlig vokssopper og jordtunger og en del rødsporesopper.   Nettsiden er laget med utgangspunkt i Per Fadnes’ kartlegging av sopp i kulturlandskapet i en del kommuner i Sunnhordland fra rundt år 2000 og frem til i dag. Den gir en god oversikt over de fleste artene som er funnet i denne regionen.  De aller fleste artene som blir beskrevet her har sin hovedutbredelse i gammelt kulturlandskap.

 

Sopper.no – sopper.no

Denne nettsiden samler alle funn som Morten Pettersen fra Fredrikstad har gjort i sitt lange liv med soppen. Hoveddelen er en alfabetisk liste etter vitenskapelige navn med Mortens bilder av alle artene han har funnet. Han sier den inneholder Norges mest omfattende samling av beskrivelser for arter i Agaricus-slekten.

 

Boletales.com – Boletales.com

Engelskspråklig nettside om rørsopper i videste forstand.   Ryddig og godt oppsatt,  med oversiktelige beskrivelser av artene, med bilder og litteraturreferanser.  Ser ikke ut til å være oppdatert siden 2017 og har således ikke med seg nyere endringer i taksonomien.

 

Ascomycetes.org –  Ascomycete.org

Rikholdig, engelskspråklig portal for alt om ascomycota.  Nettstedet drives av en fransk ikke-kommersiell organisasjon med samme navn.  En del av ressursene krever innlogging som medlem.  NSNF er støttemedlem og har tilgang, så ta kontakt på post@soppognyttevekster.no om noen vil ha en smakebit på innholdet bak innloggingen.

 

Foreningen til Svampekundskabens Fremme – Svampe.dk

Vår danske søsterorganisasjon, som ble stiftet i 1905.  Inneholder samme type stoff som våre nettsider,  med  butikken Svampetryk og mulighet til å lese artikler i eldre tidsskrifter.

 

Sveriges Mykologiske Forening – svampar.se

Sammen med Svampkonsulentene er SMF våre svenske søsterorganisasjoner.  SMF er mer forskningsorientert.   Nettsteder inneholder samme type stoff som våre nettsider.

 

Svampkonsulenternas Riksförbund –  svampkonsulent.se

Svampkonsulengene tilsvarer våre soppkontrollører, som altså i Sverige er en egen organisasjon.  Nettstedet inneholder stoff om soppkontroll i Sverige.

 

English names for fungi –  på British Mycological Society

Vi bruker mye engelskspråklig litteratur og også Internett er full av engelske og amerikanske soppnavn, som ofte spriker.   Den britiske mykologiforeningen har derfor satt ned en navnekomité som jobber med å gjøre engelske soppnavn offisielte og publiserer dette fortløpende her.

 

Global Biodiversity Information Facility – Gbif.org

GBIF er et internasjonalt nettverk finansiert av myndighetene i mange land for at alle overalt skal få tilgang til data om alle typer liv på jorden.  Stoffet er forskningsorienter, men du kan enkelt søke på arter og f.eks. finne utbredelseskart.   Her er søkefunksjonen.

 

Mycobank-databasen – Mycobank.org

MycoBank er en av tre autoriserte databaser for oppdatert nomenklatur på sopp.  I tillegg finner du tilhørende data, beskrivelser og illustrasjoner hørende til artene. De to andre  autoriserte nomenklatur-basene  er Index Fungorum og  Fungal Names.

 

Index Fungorum –  indexfungorum.org

Index Fungorum er an tre autoriserte databaser for oppdatert nomenklatur på sopp.  Basen inneholder navn på sopp (inkludert gjærsopp, lav, chromistan fungal analogues, protozoan fungal analogues og fossil forms) på alle nivåer.  Basen blir driftet av Royal Botanic Gardens Kew,  De to andre  autoriserte nomenklatur-basene er MycoBank og  Fungal Names.

 

Fungal Names

Fungal Names  er an tre autoriserte databaser for oppdatert nomenklatur på sopp. Basen inneholder informasjon om navn, artsidentifikasjon, preservering and annet relevant.  Den driftes av  Institute of Microbiology, Chinese Academy of Sciences. De to andre  autoriserte nomenklatur-basene er MycoBank og Index Fungorum.

 

Fungarium O ved Naturhistorisk Museum, Oslo

Fungariet ved Naturhistorisk museum (NHM) i Oslo er landets største vitenskapelige samling av sopper med sine omkring 330 000 belegg.  Nettsidene deres inneholder relevant informasjon om gode rutiner for kartlegging og innsamling av belegg.

 

Svampegastronomi

Samling med sopp-oppskrifter som har vært publisert i Svampe, medlemsbladet til Foreningen til Svampekundskabens Fremme og «Månedens Svamp’ som lokalavdelingen for Sjælland i mange år har publisert på deres nettside.

 

Forager Chef –  foragerchef.com

En stor samling med meget godt gjennomarbeidede oppskrifter,  sankeveiledninger og matlagingsteknikker både for sopp og nyttevekster.  Nettsiden drives av den amerikanske kokken og forfatteren.  Du kan sortere på mange forskjellige måter:  sopp, nyttevekster,  nøtter, bær,  teknikker,  veiledninger.  Bergo har også oppskrifter med vilt og innmat.  Du kan abonnere på nyhetsbrevet for å få jevnlige oppdateringer.

 

Kristins flora sopp  – Kristvi.net/sopp

Stor samling med bilder og beskrivelser av sopp.  Bygget opp av Kristin Vigander som et privat prosjekt.

 

The Mycenas of Northern Europe – Mycena.no

Oversikt og nøkkel for hettesopper.  The main goal with this site initially was to show photos of all Norwegian Mycenas, and to give an overwiew of the status of each species.Because of positive response from many countries I have decided to write descriptions of all the species and to provide microscopic drawings. I also decided to widened the scope to include all species recorded in Northern Europe. This work is now in process.