Vi kommer til bærsaken! | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Vi kommer til bærsaken!

Bærsesongen er i gang og Norges sopp- og nyttevekstforbund tar fatt på bærsaken.

Siden 1902 har bærplukking vært sentralt i arbeidet med nyttevekster, og bær er en nyttig, næringsrik og tilgjengelig ressurs som i for liten grad nyttes. Det er trasig å se slitne bær som faller av buskene – og synet vitner om at det er bær nok til både fugler og mennesker og for at planten skal få satt frø. Nyttevekstforeningen har gjort et viktig arbeid i bærsaken og banet vei for at befolkningen kunne plukke bær, levere inn til bærkommisærer og slik skaffe seg ekstra inntekter. Joh. Selau, foreningssekretær fra 1902-1929, fikk utdelt Kongens fortjenestemedalje i gull i 1924, for hans innsats for bærsaken. Det tok mer enn 20 år å få løftet bærsaken til oppmerksomhet politisk, og Selau skrev en god stund før kongens oppmerksomhet:

“Man aner ei den rigdom, som vore har især!
Kun faa har ret forstaaet at nytte skogens bær.

Nu har en nidkjær gransker lagt hjerte for den sag.
Men han – som tit i verden, faar blandet tak med nag”.

Bærsaken er viktig og bruk av bær nyttig og sunt. Det er all grunn til at bær skal medregnes i  matauk og matberedskap, som det historisk er tradisjon for. Særlig tatt i betraktning bærenes viktighet i år med smalere matforsyning, der bær (og noen  nyttevekster) gav oss en livsnødvendig tilgang til c-vitamin, som bl.a. førte til mindre risiko for å utvikle mangelsykdommer som skjørbuk.

Bærsesongen 2025

Bærsanking er viktig og bær er en ressurs fulle av vitaminer og antioksidanter, som gir en behagelig søt og syrlig smak og kan brukes i lagt flere matretter enn til dessert, saft og syltetøy. Bli med oss på bærsesongens aktiviteter og lær mer om spiselige og giftige bær, og hvordan bær kan brukes og konserveres. Norges sopp- og nyttevekstforbund har flere aktiviteter i bærsesongen:

Planteprat

10 juli –  Planteprat – Spiselige bær

17 juli – Plantprat – Giftige bær og bær til besvær

7 august – Planteprat – Plukking og konservering av bær

Planteprat er nettforedrag for medlemmer. Man må melde seg på i kalenderen (husk å logge inn som medlem nederst på nettsiden først, deretter kan du melde deg på). Er du ikke medlem kan du tegne medlemskap først, logge inn og deretter melde deg på. Meld deg på i kalenderen her

På bærtur med Norges sopp- og nyttevekstforbund

31 juli kan du bli med på bærtur på Sognsvann, Oslo, med Kristine Flunes og Ingrid Indergaard fra Norges sopp- og nyttevekstforbund. Gratis for medlemmer og påmelding i kalenderen her.

Bærsorter på nyttevekstleksikonet

Nyttevekstleksikonet på nettsidene skal utvides med flere arter spiselige og giftige bær i norsk natur. Artene blir lagt inn i normliste og publisert i nyttevekstleksikonet i løpet av juli/starten på august. Her finner du artsbeskrivelse, voksesteder og spiselighetskategori for over 120 ville vekster i dag.
Link til Nyttevekstleksikonet 

Inspirasjon til matlaging med bær

Her finner du inspirasjon til hva du kan lage med ulike bær. Åpne linken til våre oppskriftnettside og hak av i venstre sidemeny – sankeråvare – frukt og bær

Podkastepisoder om bær – linker til spotify

Hegg

Rødhyll

Tips oss gjerne

Har du gode oppskrifter med bær som du ønsker å dele med andre? Eller er du medlem og har ønsker om aktiviteter eller formidling av konkrete tema? Vi tar gjerne i mot dine innspill til post@soppognyttevekster.no