Faglitteratur sopp | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Faglitteratur sopp

SOPPLITTERATUR 2024

Det er viktig å ha en oppdatert soppbok og gjerne en som er skrevet av norske forfattere. De forholder seg til normlisten. Sopp er fortsatt et fagfelt i utvikling og det gjøres stadig nye oppdagelser. Bokbransjen er også blitt slik at bøkene ofte har et kort liv på markedet, og tilbudet er i stadig endring.

Dette er en enkel oversikt for deg som ønsker en bok for å orientere deg i soppens verden ute i naturen. Vi har delt inn bøkene i fire grupper etter hvor mange arter de inneholder:

  • Bøker med opp til cirka 50 arter
  • Bøker med 50 til 500 arter
  • Bøker med over 500 arter
  • Bøker om soppriket

Vi har ikke tatt med bøker der sopp bare er en del av helheten, og vi har heller ikke tatt med rene kokebøker. Generelt kan man si at det finnes flest nybegynnerbøker.

Det er ganske raskt omløp på soppbøker. Noen nye kommer til, men blir ikke trykket opp igjen etter førsteopplaget. Andre kommer i årvisse nye opplag og en sjelden gang i nyutgaver. Prisene varierer også mye, fra butikk til butikk og gjennom året.

Nettbutikken til Norges sopp- og nyttevektforbund tilbyr flere av bøkene i litteraturlisten. Vi håper du vil støtte oss gjennom å handle der. Det er alltid gode priser for medlemmer, så husk å logge inn før du bestiller.

 

BEGYNNERBØKER MED OPP TIL 50 ARTER

Sopp i skog og mark

Anna-Elise Torkelsen, Hermod Karlsen – Illustratør

I denne lommeguiden presenteres omkring 60 spiselige sopper. Soppene er naturtro illustrert med tegninger som framhever typiske trekk. Faktateksten inneholder kjennetegn, voksested, sanketid, hvordan du kan bruke den og eventuelt hvilke deler av soppen du kan bruke. I tillegg viser boka forvekslingsarter og giftige arter. Boka gir også tips og råd om hvor du har lov å plukke og konservering og bruk av fangsten. Boka er en original norsk utgave fra høsten 2019 og både forfatter og illustratør er aktive i Norges sopp- og nyttevekstforbund. Les bokanmeldelsen på side 43 i  Sopp og nyttevekster.

Boken selges i nettbutikken til Norges sopp- og nyttevekstforbund.

 

ISBN: 9788241930393

Forlag: Vigmostad Bjørke

Utgitt: 2019 (1. utgave)

Sider: 92

God soppjakt!  En nybegynnerguide til soppsanking

Mette Alstad

Hva trenger du egentlig når du går på sopptur? Hvor finner du en god soppskog? Og hvordan i alle dager vet du hvilke sopper som kan spises og hvilke du bør styre unna? Soppsakkyndig Mette Alstad – kjent som @mette.sanker – ville lage boken hun selv savnet da hun gikk ut i soppskogen for første gang.  Hun sier dette er boka for alle som har lyst til å plukke sopp, men som synes det kan være litt skummelt eller som ikke helt vet hvor de skal starte.

 

ISBN: 9788248935704

Forlag: Kagge

Utgitt: 2024

Sidetall: 252

Sopp – plukk & bruk 

Anne Elisabeth Scheen

Dette er en bok som hjelper deg å kjenne igjen og tilberede om lag tretti ulike sopparter. Ved hjelp av enkle beskrivelser og artsbilder lærer du å sanke god matsopp på en trygg måte. Soppens matverdi og smak er beskrevet. Dessuten får du oppskrifter og tips til hvordan du kan oppbevare og bruke soppen. Du lærer også om forvekslingssopper og hvilke sopparter du må unngå. Boken er rikt illustrert. Anne Elisabeth Scheen er soppsakkyndig og en av våre sertifiserte soppkontrollører. Boken er skrever originalt på norsk. Les bokanmeldelsen i Sopp og nyttevekster.

Boken selges i nettbutikken til Norges sopp- og nyttevekstforbund.

ISBN: 9788293311461

Forlag: Gursli Berg forlag

Utgitt: 2020 (2. utgave)

Sider: 136

Sopper du kan spise

Petersen, Jens H.

Sopper du kan spise er en bok om de beste nordiske matsoppene. Boken presenterer omkring 40 lett gjenkjennelige soppgrupper, godt illustrert med bilder og andre illustrasjoner. Uspiselige dobbeltgjengere vises sammen med matsoppene, slik at artene lett kan sammenlignes. Det er dessuten massevis av tips til plukking og tilberedning av soppene. Jens H. Petersen har undervist om sopp ved Aarhus Universitet. Han har skrevet og illustrert tallrike bøker om sopp som er anerkjent over hele verden.

ISBN: 9788253549491

Forlag: Bonnier Publications International

Utgitt: 2023 (1. utgave)

Sider: 156

Vilt godt sopp.  En kokebok med 20 sopparter og 48 oppskrifter

Anne Mæhlum

Boken viser bilder av sopp i sitt naturlige vekstmiljø, sammen med enkle  beskrivelser inkludert soppens kjennetegn, lukt og andre egenskaper.  Når du er sikker på hva du plukker og har tatt med deg soppen hjem, kan du lage de vakreste og mest velsmakende retter fra boken. Anne Mæhlum er en erfaren sanker og soppelsker, og hun er både sopp- og nyttevekstkyndig. Til daglig jobber hun som matstylist.

Les anmeldelsen av boken i Sopp og nyttevekster.

 

ISBN: 9788205590786

Forlag: Gyldendal

Utgitt: 2023

Sidetall; 174

 

Mine første bær og sopper

Emma Jansson

Dette er en bok for barn 3-6 år.  Her finner du og lærer om forskjellige spiselige bær og sopp som finnes i vår norske natur. Lær korte og innholdsrike fakta om bær og sopp, for eksempel hvordan de ser ut og hvor de kan plukkes. Boken inneholder også bonusoppskrifter av den svenske kokken Niklas Ekstedt, samt en side med bær og sopp som er giftige. Boken er del tre i serien Oppdag naturen.

ISBN: 9788293742302

Forlag: Zeppelin

Utgitt: 2020

Sider: 20

 

BØKER FOR VIDEREKOMMENDE MED 50 TIL 500 ARTER

Soppsankeboka

Jørgen Ravneberg og Jim-André Stene

Soppsankeboka er en pedagogisk og enkel bok å bruke i jakten på sopp. Forfatterne viser frem hundre ulike sopper og kommer med tips til hvor og hvordan du finner soppene og hvordan du best kan tilberede dem. Du får vite om de viktigste kjennetegnene, om lukt, farge og utseende. Boka er det også utstyrt med et utvalg grunnoppskrifter i eget kapittel.

Soppene blir presentert med detaljerte fotografier.

Jørgen Ravneberg er kokk og kjøkkensjef på Kolonihagen restaurant i Oslo. Jim-Andre Stene er daglig leder og gründer i Trøndelag Sankeri, leverandør av spiselige ville vekster og sopp til restauranter over hele landet.

 

ISBN: 9788202824976

Forlag: Cappelen Damm

Utgitt: 2024

Sidetall: 312

Spisopp – 200 sopper du må smake før du dør

Pål Karlsen og Tommy Østhagen

Liker du sopp? Vil du bli flinkere til å bruke sopp på kjøkkenet? Denne boken viser deg hvordan du kan ta i bruk soppens rike verden av farger, former og fine smaker på måter du aldri før har tenkt. Sopp på kjøkkenet er mye mer enn stuing og stekte kantareller. Bli inspirert! Les bokanmeldelsen i Sopp og nyttevekster.

Boken selges i nettbutikken til Norges sopp- og nyttevekstforbund

ISBN: 9788230021156

Forlag: Kolofon

Utgitt: 2020 (1. utgave)

Sider: 472

Kompendium for soppsakkyndige

Norges sopp- og nyttevekstforbund

Dette kurskompendiet, som inneholder våre vanligste sopper, er grunnlaget for utdanning av våre soppsakkyndige. Kompendiet er oppdatert i 2024 og følger pensumlisten som er grunnlaget for prøve for soppsakkyndige. Dette er en fin soppbok også for deg som ikke skal gå på kurs. Her får du en enkel oversikt over spiselige og giftige arter, så vel som de andre vanlige artene som ikke er matsopp. Kompendiet er fullt oppdatert etter NSNFs normliste. Illustrert med Hermod Karlsens og Inger Anne Lysebraates akvareller og fotografier av Per Marstad m.fl. Kompendiet består av 134 sider i liggende A5-format, hendig spiralinnbundet med plastbelagt omslag.

Kan kun kjøpes i nettbutikken til Norges sopp- og nyttevekstforbund.

 

Soppboka

Gro Gulden og Per Marstad

Soppboka er en bruksvennlig og nyttig bok for alle som vil lære mer om sopp: sopper som er gode matsopper, sopper som er velegnet til farging av garn og tekstiler og sopper som er giftige. Hver enkelt art som er avbildet er grundig beskrevet, og det er lagt vekt på de viktigste kjennetegnene som skiller dem fra lignende arter. I tillegg til voksested er det med informasjon om hvor i landet arten forekommer samt egnethet som matsopp. Alle farlige giftsopper i Norge er med, og for hver enkelt får du nødvendig informasjon om hvordan forgiftningen arter seg i kroppen og råd om tiltak. Boken er en norsk originalutgivelse. Les bokanmeldelsen i Sopp og nyttevekster.

Boken selges i nettbutikken til Norges sopp- og nyttevekstforbund.

ISBN: 9788202581442

Forlag: Cappelen Damm

Utgitt: 2018 (1. utgave)

Sider: 346

Sopphåndboka – de beste stedene for soppsanking

Per Marstad

Sopphåndboka er fin soppbok for nybegynnere og den noe viderekomne soppentusiast. Den omtaler 120 vanligste soppene i Norge (matsopper, giftige sopper, farlige “dobbeltgjengere” og de vanligste ikke-spiselige sopper.  Utvalget tilsvarer i praksis pensum for soppsakkyndige.

Boken gir oversikt over hvilke sopper du kan finne forskjellige steder i skog og mark, med gode foto av alle de 120 soppartene. Bildene er tatt på soppenes voksested og viser både unge og gamle eksemplarer av soppen.

Forfatteren Per Marstad har vært leder i Tønsberg sopp- og nyttevekstforening i snart 50 år og er en populær kursleder i miljøet rundt Norges sopp- og nyttevekstforbund.

Boken selges i nettbutikken til NSNF.

 

ISBN: 9788252933383

Forlag: Vigmostad/Bjørke

Publisert: 2011, senere oppdatering

Antall sider: 200

Kremler i Norden – Risker i Norden – Rørsopper i Norden

Per Marstad

Per Marstad har utgitt en serie slektsmonografier på store soppslekter og -grupper. Kremler i Norden er ute i 7. utgave. Denne utgaven omfatter 144 arter som er funnet i Norden. Risker i Norden, som er tilsvarende bok for riskeslekten, har beskrivelser av 80 arter. Rørsopper i Norden gir oversikt over rørsopper av de fleste arter, som er registrert i Norden. Den omfatter 61 arter.

Bøkene er i A4-format og på cirka 80 sider. De inneholder beskrivelser store bilder av alle enkeltartene i slekten.

Bøkene kan kjøpes fra NSNFs nettbutikk:

Kremler i Norden

Risker i Norden

Rørsopper i Norden

Marstad har også utgitt Vokssopper i Norden og Musseronger og ridderhatter i Norden. Ta kontakt med Per på pmarstad@broadpark.no for mer informasjon.

Nordeuropas svampe 1-2

Jens H. Petersen og Thomas Læssøe

Nordeuropas svampe er med sine 1650 sider det hittil mest omfattende europeiske verk for den brede offentlighet. De to bindene omhandler 2800 sopparter med over 10.000 bilder og beskrivelser av den enkelte art inkludert forvekslinger. Bokverket kom høsten 2019 i samtidig utgave på dansk og engelsk og er skrevet av to av Skandinavias mest erfarne mykologer. Les bokanmeldelsen i Sopp og nyttevekster. Her er en smakebit på bokverket.

ISBN: 9788702176162

Forlag: Gyldendal

Utgitt: 2019 (1. utgave)

Antall sider: 1650

BØKER OM SOPPRIKET

Soppriket.  Historien om hvordan soppene erobret jorda.

Håvard Kauserud

Soppriket er en flott introduksjon til soppens spennende verden.  Vi mennesker lever i et tett samliv med sopp. De finnes overalt – i de dypeste hav, i bensintanken på fly, i de kaldeste strøk i Antarktis og i kroppen vår. Sopp utgjør et eget rike, og de fleste lever i skjul under bakken eller inni planter og dyr. Soppriket har en avgjørende betydning for livet på jorda. Uten sopp ville klimaet vært helt annerledes. Vi måtte klart oss uten penicillin og andre livsviktige medisiner. Og vi ville heller ikke hatt øl, vin, sjokolade eller gjærbakst. Håvard Kauserud er professor i mykologi på Institutt for biovitenskap på Universitetet i Oslo og en mangeårig samarbeidspartner med Norges sopp- og nyttevekstforbund.

Les anmeldelsen av boken i Sopp og nyttevekster.

 

ISBN: 9788284340043

Forlag: Pitch forlag

Utgitt: 2021

Sidetall: 223

 

Sammenvevde liv.  

Hvordan sopp forener verden, forandrer vår bevissthet og former vår fremtid.

Merlin Sheldrake

Denne boken ble stor suksess da den ble utgitt i 2022.  Biologen Merlin Sheldrake viser oss verden fra soppens synsvinkel, med livlig og personlig utforskning fra gjær til psykedeliske stoffer, via soppene som er de største organismene på planeten, til de som knytter planter sammen i komplekse nettverk kjent som «Wood Wide Web». Sopp setter spørsmålstegn ved våre begreper om individualitet og intelligens. De er metabolske mestere, jordskapere og nøkkelspillere i de fleste av livets prosesser. De kan få oss til å endre mening, helbrede kroppene våre og til og med hjelpe oss med å utbedre miljøkatastrofer. Ved å undersøke sopp på deres egne premisser, avslører Sheldrake hvordan disse ekstraordinære organismene – og vårt forhold til dem – endrer vår forståelse av hvordan livet fungerer.

Les anmeldelsen av boken i Sopp og nyttevekster.

 

ISBN: 9788232805945

Forlag: Press

Utgitt: 2022

Sidetall: 318