Sankeråvare: Nyttevekster og Bær og frukt
Sesong: Vinter og Høst
Hva vil du lage?: Vegetar, Krydder og tilbehør, Kaker og brød og Desserter
Tilberedning: Rawfood og Koke
Henriette Schønberg Erken er et navn som troner høyt oppe i nyere norsk mathistorie. Hun var husstellærerinne og kokk, og skrev en rekke kokebøker og andre bøker og hefter om matlaging og konservering. Under krigen ga hun blant annet ut heftet Sylting uten sukker, som vi gjenutga nå i høst (2024). Sirkelen er sluttet for årets julekalender, som slutter der den begynte, i 1942.
Det er altså krig og okkupasjon, og sukkeret er rasjonert. Det er om ikke akkurat nød, så i alle fall svært trange tider, og husmødrene må bruke både skillingen og rasjoneringsmerkene på begge sider for at det skal strekke til. Matauk er for mange svaret! Vi ønsker god jul med denne lille oppskriften på rognebærstrø med nypevaniljeessens anno 1942.
Rognebær - Sorbus aucuparia
Nype - Rosa spp
Nypevanilje:
Nypekjerner
Litt vann
Rognebærstrø:
Rognebær, friske eller tørkede; knuses
Vaniljeessens av nypekjerner
Litt sukker (det er jo jul!)
Erken, s. 36:
Nypekjerner som vaniljesurrogat
Kok ut nypekjerner med ganske lite vann, vaniljearomaen er så sterk og så lik ekte vanilje at man godt kan benytte dette avkok hvor vaniljesmak måtte ønskes.
Erken, s. 33:
Friske rognebær til frokostbordet:
Bærene knuses og strøes med litt sukker og vanilje etter smak og er utmerket å ha på frokostbordet. Vaniljesukkeret er hemmeligheten!
Merknad fra 2024: Man kan ha dette på hva man måtte ønske, som frokostblanding, ost, eller kanskje til og med på desserten?