Hva skjer på sopptur | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Hva skjer på sopptur

 

Soppskogen frister med sine matskatter, men den kan også være frustrerende og litt skremmende. Norges sopp- og nyttevekstforbund har som formål å hjelpe deg og familien å bli trygg i soppskogen.

Medlemsforeningene til Norges sopp- og nyttevekstforbund inviterer på gratis soppturer om høsten. Det er en fin måte å lære seg nye sopper.

Turene avsluttes med at turlederen gir alle en soppkontroll, så ingen går hjem med giftsopp.

Finn soppturer i nærheten av der du bor!

Utstyr du trenger

Det er ikke mye utstyr du trenger for å gå på tur. Her er det du bør ha med deg:

  • En soppkurv, en stiv papirpose eller en boks du har festet en bæresele til.
  • Et par plastbeger av den typen som druer og steinfrukt kommer i. Bruk ett til sopper du tror er giftige (som du vil lære deg) og ett til sopper du ikke er sikker på, så risikerer du ikke å blande farlig giftsopp med den sikre matsoppen.
  • En kniv. Om du ikke kjøper egen soppkniv er en av de små fruktknivene fra kjøkkenet helt fin å bruke.
  • En børste, som for eksempel en tannbørste eller en liten malekost. Det er best om busten er litt stiv.
  • En soppbok. Se etter nyere soppbøker av norske forfattere. Det kommer stadig ny informasjon om sopp og forgiftning. Norske soppbokforfattere følger normlisten til Norges sopp- og nyttevekstforbund. Du kan også stikke innom soppkontrollen og be om en kopi av brosjyren Trygge matsopper og farlige giftsopper. Du kan også laste ned brosjyren i PDF.

Husk å kle deg for vær og føre! Ta med en matbit og noe å drikke, så kan du ta en rast i skogen.

Hvor finner du sopp?

For deg som er på jakt etter matsopp er det et godt tips å finne etablerte skogområder eller gammelskog som ikke har vært berørt av tynning og skogsarbeid. Se etter skogsområder med mye mose og lite planter. Det første du gjør når du ser en sopp er å se under hatten!

Hvilken sopp skal du se etter?

Alle sopper med myke pigger og lyse hattefarger er trygge å spise.

Disse kalles matpiggsopper, blek piggsopp og rødgul piggsopp er to av matpiggsoppene.

 

Rørsopper ser nesten ut som om de har en svamp under hatten. Ingen av disse soppene er giftige, men noen av dem smaker ubehagelig og andre trenger ekstra lang varmebehandling før de kan spises. Du kan trygt ta dem med til soppkontrollen, så hjelper kontrollørene deg med å sortere ut de som ikke er matsopp.

Blant rørsoppene finner du gode matsopper som steinsopp og smørsopp.

 

Fåresopp er en poresopp som er svært god. Den kan bare forveksles med franskbrødsopp. Franskbrødsopp er ikke er giftig, men regnes heller ikke som matsopp. Franskbrødsoppen er teglsteinsfarget på toppen. Fåresoppen blir gul når du steker den.

 

Kantarellen er en ribbesopp som er lett å kjenne igjen, med den tydelige gulfargen. Det er en fin nybegynnersopp. Har du først funnet en, så er det gjerne flere nærheten.

 

Skivesoppene er litt mer kompliserte. Alle de giftigste soppene i Norge tilhører denne familien. Dem kan det være greit å holde seg unna, frem til du har blitt med på sopptur og lært dem bedre. Det er imidlertid ett unntak fra denne regelen, og det er matrisker. Granmatriske og furumatriske er gulrotfargede sopper som lekker gulrotfarget væske når du skjærer i den. Det er også greit å være klar over at man kan få rødfarget urin hvis man har spist granmatriske.

Sopper du kan gå forbi

Alle sopper med brune hatter og brune skiver.
For eksempel spiss giftslørsopp og butt giftslørsopp, men det er mange flere.

Alle sopper med hvite hatter og hvite skiver.
For eksempel hvit fluesopp.

Alle sopper med brune hatter og hvite skiver.
For eksempel brun fluesopp.

Røde sopper med hvite skiver.
For eksempel rød fluesopp og rødkremle.

Vi har noen giftsopper som regnes som meget giftige. Det inkluderer spiss giftslørsopp, grønn fluesopp og hvit fluesopp. Dersom du får i deg en liten bit av disse soppene kan du bli svært syk. Soppkontrolløren vil be deg kaste alle sopper som ligger sammen med sopper som er karakterisert som meget giftig. Derfor anbefaler vi at du legger sopper du er helt sikker på at du kan spise for seg, de du mistenker kan være giftige for seg, og de du ikke er sikker på for seg.